Ocean Farming
Salmars nye Ocean Farming- prosjekt krever utstyr som tåler de tøffe forholdene i havet utenfor norskekysten. Mørenot bruker fiber til å skape verdens sterkeste og mest avanserte not- og tauteknologi til prosjektet.
by May-Linn Hårvik, 30. september 2017

Leverer verdens sterkeste tau til Ocean Farming

Salmars nye Ocean Farming- prosjekt krever utstyr som tåler de tøffe forholdene i havet utenfor norskekysten. Mørenot bruker fiber til å skape verdens sterkeste og mest avanserte not- og tauteknologi til prosjektet.

-Ocean Farming er en helt ny måte å tenke oppdrett på. Vanlige merder ligger beskyttet inntil land eller i en fjord. En laksemerd på havet krever en helt annen teknologi. Vi bruker den mest robuste tau- og not-teknologien som finnes i dag i prosjektet, sier Bente Lund Jacobsen, administrerende direktør i Mørenot Aquaculture.

Søndag fikk Ocean Farming de åtte første utviklingstillatelsene av Fiskeridirektoratet. Dermed kan de gå i gang med å bygge havmerden. Mørenot ble håndplukket til å være med på prosjektet.

-Dette prosjektet har brukt den mest innovative teknologien fra både offshore og oppdrett. Løsningene gir muligheter vi tidligere bare kunne drømme om. Dette er et stort steg for næringen og vi er veldig stolte av å være en viktig del av utviklingen, sier Lund Jacobsen.

Takler røft vær og kraftig vind

Mørenot Aquaculture skal levere hovednot, sikkerhetsnett, not til trengearrangement, tauarrangement, Shetlandsrist og vinsjsystem til notarrangementene. Alt er spesialdesignet for Ocean Farming.

-Vi har brukt verdens sterkeste fiber Dyneema® fra DSM til å utvikle nøter som er slitesterke nok til forholdene i havet. Vi har også utviklet automatstyrte systemer som tåler store mengder av vær og vind. Disse systemene vil for eksempel hjelpe med å sortere og skille fisken, sier Lund Jacobsen.

Noten i fiber er spesialbehandlet med MA’s coating for å sikre at de er sterke og varer lengst mulig. Kongsberg Evotec har levert vinsjsystemene til prosjektet.

Internasjonalt potensial

Familieeide Mørenot Aquaculture, som holder til i Søvika, er i full gang med produksjonen av de ulike delene. Bedriften bruker egne selskaper i Norge, Spania og Shetland til arbeidet.

-I dag eksporterer vi oppdrettsutstyr til 15 land. Vi tror teknologien som brukes i Ocean Farming, særlig fibernoten, har potensiale langt utover Norges grenser, sier Lund Jacobsen.